Kultura
Dzień Komisji Edukacji Narodowej w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych w Ryglicach
Zacną rzeczą jest uczyć się, lecz jeszcze zacniejszą - nauczać…
14 października w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych w Ryglicach odbyły się uroczyste obchody z okazji Dnia Edukacji Narodowej. Na akademię przybyli zaproszeni goście: Starosta Tarnowski mgr Roman Łucarz, Dyrektor Wydziału Edukacji, Kultury i Promocji prof. dr hab. Edmund Juśko, Dyrektor Samorządowego Centrum Edukacji prof. oświaty Barbara Dagmara Niziołek, Burmistrz Miasta i Gminy Ryglice mgr Teresa Połoska, Radny Gminy Ryglice Pan Marek Wójcik, przedstawiciele Rady Rodziców oraz zaproszeni goście.
Po powitaniu gości przez Dyrektora szkoły Janusza Szczęcha, słowa uznania i życzenia skierowali do wszystkich zebranych Starosta Tarnowski oraz Pani Burmistrz Ryglic. Dyrektor wraz z zaproszonymi gośćmi wręczyli nauczycielom Nagrody Dyrektora Szkoły za szczególnie wyróżniającą się działalność wychowawczą i dydaktyczną na rzecz szkoły. Dyrektor dziękował za wieloletnią, pełną zaangażowania pracę, wiedzę i doświadczenie. Życzył wszelkiej pomyślności i wytrwałości w dalszej pracy.
Szczególne podziękowania za trud włożony w wychowanie płynęły od uczniów, którzy przygotowanym przez siebie programem artystycznym pragnęli wyrazić swe uznanie dla wychowawców, nauczycieli i pracowników szkoły. Przypomnieli historię oświaty w Polsce i rolę autorytetów w procesie dydaktycznym i wychowawczym. Wzruszającymi momentami były recytacje uczniów, którymi podkreślali swe przywiązanie do nauczycieli. Zwieńczeniem uroczystości były podziękowania rodziców i kwiaty składane nauczycielom.
Po akademii nastąpiło uroczyste przecięcie wstęgi w zmodernizowanej w czasie wakacji pracowni gastronomicznej. Oficjalnego otwarcia dokonał: Starosta Tarnowski Pan Roman Łucarz, Dyrektor Wydziału Edukacji, Kultury i Promocji Pan Edmund Juśko, Dyrektor Samorządowego Centrum Edukacji Pani Barbara Dagmara Niziołek, Burmistrz Miasta i Gminy Ryglice Pani Teresa Połoska. Ksiądz Dziekan Franciszek Kuczek pobłogosławił salę, życząc, by stała się ona źródłem wielu sukcesów. Po otwarciu wszyscy udali się na poczęstunek przygotowany przez uczniów z technikum żywienia.
Fotorelacja z wydarzenia:
przejdź do galerii