Informacje Ogólne

GOŚCIE Z WŁOCH, PORTUGALII, RUMUNII I TURCJI W ZSP RYGLICE

W dniach 19- 23 marca Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych im. prof. Czesława Majorka w Ryglicach gościł partnerów z projektu „Cook healthy- eat healthy- live healthy” w ramach programu Erasmus+. Uczniowie naszej szkoły spędzili wspaniały tydzień ze swoimi rówieśnikami z Włoch, Portugalii, Rumunii i Turcji.


Program wizyty obejmował warsztaty na temat zdrowych i niezdrowych produktów spożywczych, analizę ankiety na temat nawyków żywieniowych nastolatków, warsztaty „Odżywcze i kulturowe wartości jaj”, warsztaty sportowe na basenach termalnych w Chochołowie, a także zajęcia warsztatowe z psychologami dotyczące diety wspomagającej pracę mózgu, prezentację esejów przygotowanych przez wszystkich partnerów oraz przygotowanie materiałów do produktu finalnego- broszury zawierającej informacje na temat tego, co należy, a czego nie należy robić, aby prowadzić zdrowy styl życia na co dzień.


Ponadto, nasi partnerzy mieli okazję spotkać się z Sewerynem Gutkowskim- sekretarzem Gminy Ryglice, odwiedzili zabytkowy spichlerz dworski w Ryglicach, a także zobaczyli jak wyglądają zajęcia praktyczne w pracowni gastronomicznej. Uczniowie i nauczyciele z krajów partnerskich zwiedzili Muzeum w tarnowskim Ratuszu, katedrę na Rynku oraz zobaczyli Mauzoleum gen. Józefa Bema w Parku Strzeleckim w Tarnowie. Za nami również dwa cudowne dni w Wadowicach, Krakowie i Zakopanem. Wizyta w Domu Rodzinnym Jana Pawła II miała szczególne znaczenie dla Włochów i grupy z Fatimy, ale swoiste wzruszenie malowało się również na twarzach uczniów z Rumunii i Turcji. W Krakowie odwiedziliśmy Muzeum w podziemiach Rynku, Stare Miasto wraz z wszystkimi atrakcjami, a ostatnim punktem tego mroźnego dnia było zobaczenie słynnego Smoka Wawelskiego. W czwartek, 22 marca pojechaliśmy do Zakopanego, gdzie główną atrakcją był wyjazd na Kasprowy Wierch. Mieliśmy dużo szczęścia, ponieważ słoneczna pogoda umożliwiła podziwianie wspaniałej panoramy Tatr. Popołudnie spędziliśmy na Termach Chochołowskich, gdzie uczniowie mogli popływać na basenach, a nauczyciele odprężyć się w basenach termalnych jednocześnie podziwiając Tatry, które były widoczne do samego wieczora.


Nasi goście poznali bardzo zróżnicowaną kuchnię polską. Zarówno nasze tradycyjne, jak i bardziej nowoczesne dania bardzo smakowały uczniom i nauczycielom, a największą furorę zrobiły oczywiście pierogi, kwaśnica i żurek.
Należy podkreślić, iż była to pierwsza wymiana z programu Erasmus + w ZSP w Ryglicach i cieszymy się, że przyniosła wiele niesamowitych doświadczeń i niezapomnianych wrażeń. Zarówno uczniowie, jak i nauczyciele wymienili wiele doświadczeń, na temat stylu życia, pracy, kultury oraz mogli nauczyć się podstawowych słów i wyrażeń krajów partnerskich. Nasi uczniowie również podkreślali wielokrotnie, iż taka lekcja języka angielskiego i poznawania innych kultur jest dla nich niezwykle ciekawym i nowym doświadczeniem, które chcieli by powtarzać jak najczęściej.

 

ZSP w Ryglicach

przejdź do galerii

Wróć