Informacje Ogólne
KOŁO GOSPODYŃ WIEJSKICH W JONINACH ROZPOCZYNA DZIAŁALNOŚĆ
W dniu wczorajszym odbyło się pierwsze spotkanie członków Koła Gospodyń Wiejskich w Joninach. Dyskutowano o celach działalności Koła, a jako główny kierunek rozwoju przyjęto kultywowanie tradycji kulinarnych oraz ludowych miejscowości Joniny. Członkowie wyznaczyli sobie za cel wypracowanie unikatowej na skalę gminy i regionu formy aktywności, którą sprecyzowano w postaci dwóch potraw, które staną się znakiem rozpoznawczym, a jednocześnie marką KGW Joniny. Jednogłośną decyzją zebranych uczestników spotkania, za główny składnik tych smakołyków przyjęto dziczyznę z Jonin. Na jej bazie przygotowywane będą:
1. PRAWDZIWE JONIŃSKIE PIEROGI Z DZICZYZNĄ, KAPUSTĄ I PRAWDZIWKAMI
2. FASOLKA PIĘKNY JAŚ NA DZICZYŹNIE Z JONIN
To wstępna koncepcja nazw dla tych dań, które łączą w sobie elementy kultury kulinarnej tej miejscowości, jak i nadal żywej na terenie Jonin tradycji łowiectwa. Wyjątkowym dodatkiem do tych potraw będzie JONIŃSKA PLECIONKA - lokalny deser ze świeżego twarogu o wyjątkowym smaku i aromacie, od wieków przygotowywany przez gospodynie z Jonin.
Na spotkaniu obecny był także burmistrz Ryglic Paweł Augustyn, który na ręce Przewodniczącej Koła przekazał dorodną wiązankę lubczyku z własnego ogródka, który także będzie składnikiem przygotowywanych dań. Jak podkreśla burmistrz, działalność koła to ogromnie ważny element promocji gminy Ryglice. Motywacja i zaangażowanie osób zrzeszonych w Kole to sygnał, że gmina Ryglice rozkwita i buduje swój prestiż na kanwie bogatych tradycji lokalnej społeczności. Jak podkreślają Panie przygotowujące w dniu wczorajszym jonińskie pierogi i fasolkę na dziczyźnie - cały czas zgłębiają tajniki tych dań. Podpytując najstarszych mieszkańców miejscowości, jak i śledząc archiwalne materiały piśmiennicze - dążą do wypracowania unikalnego i rozpoznawalnego kształtu lepienia pierogów.
Już niebawem - 3 maja - wszyscy będziemy mieć możliwość skosztowania tych rarytasów na ryglickim rynku, podczas zaplanowanej na ten dzień X. Parady Orkiestr Dętych o Puchar Burmistrza Ryglic. W tym dniu, Koło zaprezentuje także przeznaczone do sprzedaży bezpośredniej: prawdziwe jonińskie pierogi z dziczyzną, kapustą i prawdziwkami oraz zapiekany pasztet i kiełbasę z dziczyzny (przygotowane ze starannie dobranych składników i pasteryzowane w słoikach w wysokiej temperaturze).
Nowo powstałe Koło ma także w planach podjęcie starań o wpis przygotowywanych przez siebie potraw, w tym także Jonińskiej plecionki na listę produktów tradycyjnych prowadzoną przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Już dziś życzymy Kołu Gospodyń Wiejskich w Joninach powodzenia w staraniach o uzyskanie tego zaszczytnego tytułu.
Fotorelacja z wydarzenia:
przejdź do galerii