Informacje Ogólne

ŚWIĘTY WALENTY - TRADYCJE LUBECKIE. SERCEM GOTOWANE

 

Tegoroczna - 15. edycja wydarzenia Święty Walenty - Tradycje Lubeckie zyskała nowy - ogólnopolski wymiar. Wszystko za sprawą konkursu kulinarnego: SERCEM GOTOWANE. Sześć kół gospodyń wiejskich,  z pięciu gmin z całego kraju wzięło udział w I edycji zmagań kulinarnych: „Sercem gotowane – ogólnopolski konkurs potraw regionalnych i tradycyjnych”. Do Lubczy zawitała kuchnia z pogranicza polsko – litewskiego, z Kaszub, z Lubelszczyzny, smakołyki z Jodłowej, Zalasowej i Lubczy/Woli Lubeckiej.

Jednym z najważniejszych punktów sobotniego programu było podpisanie porozumienia pomiędzy gminami:  Jodłowa (woj. podkarpackie) , Krasnystaw (woj. lubelskie) , Ryglice (woj. małopolskie), Sejny (woj. podlaskie) , Somonino (woj. pomorskie). Zawarte porozumienie gmin zapewni dalszą, wieloletnią współpracę. Będzie ona polegała na prezentacji różnorodnych zwyczajów i tradycji, wymianie doświadczeń kulturowych, poznawaniu tradycji i kultury, integracji społecznej. Dokument podpisali: Wójt Gminy Jodłowa- Jan Janiga; Burmistrz Krasnegostawu - Robert Kościuk, Burmistrz Ryglic - Paweł Augustyn, w imieniu Gminy Sejny - Krzysztof Skupski , Wójt Gminy Somonino - Marian Kowalewski.

Rangę wydarzenia podkreśliła obecność dostojnych gości: Posłów na Sejm RP: Pana Wiesława Krajewskiego, Pana Michała Cieślaka oraz Pana Michała Wojtkiewicza, Starosty Tarnowskiego - Pana Romana Łucarza, Dyrektora ARiMR - Pana Adama Ślusarczyka, Pani Lidii Rygiel z Urzędu Marszałkowskiego Województwa Małopolskiego, oraz Radnych Powiatu Tarnowskiego: Pana Władysława Olszówki i Pana Krzysztofa Płaczka. Na spotkanie przybyli także przedstawiciele Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, KOWR w Krakowie oraz KRUS w Krakowie i Tarnowie.

Konkursowi potraw towarzyszyły prezentacje lokalnej kultury: muzyki, strojów, gwary. Dla zgromadzonej publiczności występowali: Kapela Ludowa Stowarzyszenia Berżnicko-Zelwiańskiego z gminy Sejny; Kapela Kaszubska z gminy Somonino; Kapela Jodłowianie z gminy Jodłowa, kapela Ludowa Siennica z gminy Krasnystaw a także reprezentujący gminę Ryglice:  Zespół Ludowy Lubczanie oraz Kapela Ludowa Zalasowianie.

Wszyscy przybyli goście i widzowie mieli wyjątkową okazję, żeby na żywo usłyszeć i zobaczyć różnorodność i bogactwo polskiej kultury ludowej. Swoim występem zachwyciły także najmłodsi artyści: uczniowie Zespołu Szkół w Lubczy oraz Szkoły Podstawowej z Woli Lubeckiej. Całości dopełniła degustacja potraw przygotowanych przez poszczególne koła gospodyń wiejskich:

Gmina Krasnystaw (woj. lubelskie). STOWARZYSZENIE MIESZKAŃCÓW PRZEDMIEŚCIA ZASTAWIE: potrawy: Zupa - Jabłczanka; Drugie danie - Ryba w cieście piwnym; Ciasta: - piernik z malinami, ciastka kruche.

 

Gmina Sejny (woj. podlaskie). STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU ZIEMI BERŻNICKO-ZELWIAŃSKIEJ:  potrawy: Zupa - Borowikowa; Drugie danie - Kartacze; Ciasta - Sękacz i śliwka w czekoladzie.

 

Gmina Somonino (woj. pomorskie). KOŁO GOSPODYŃ WIEJSKICH W SŁAWKACH:  potrawy: Zupa - Brukwiowa; Drugie danie - Pulka z kaszubskim śledziem w śmietanie; Ciasta -Kuch marchewny i sernik czarno – biały.

 

Gmina Jodłowa (woj. podkarpackie). KOŁO GOSPODYŃ WIESJKICH DZWONOWA: potrawy: Zupa - Grochówka dzwonowska; Drugie Danie - Gołąbki z kaszy gryczanej; Ciasta - Miodownik z prawdziwego miodu, Placek ze śliwkami.

 

Gmina Ryglice (woj. małopolskie). KOŁO  GOSPODYŃ WIEJSKICH W ZALASOWEJ: potrawy: Zupa: kasza ze śliwami; Drugie danie: kapuśniaczki. Ciasta - szarlotka i sernik.

 

Gmina Ryglice (woj. małopolskie).: KOŁO GOSPODYŃ WIEJSKICH W LUBCZY (Lubcza i Wola Lubecka): potrawy: Zupa - Lubecka zupa z lubczykiem; Drugie Danie – Mordonie; Ciastka - Kołacz małopolski, Placek z jabłkami.

 

Decyzją komisji konkursowej Konkursu SERCEM GOTOWANE, której przewodniczyła Pani Urszula Gieroń (etnograf, specjalista ds. rejestracji produktów na listę produktów regionalnych)

 

I miejsce w kategorii: Danie główne - przyznano Stowarzyszeniu Na Rzecz Rozwoju Ziemi Berżnicko-Zelwiańskiej (gm. Sejny), za: kartacze;

I miejsce w kategorii: Zupa - przyznano Kołu Gospodyń Wiejskich w Lubczy (gm. Ryglice), za: lubecką zupę z lubczykiem;

I miejsce w kategorii: Ciasto - przyznano Kołu Gospodyń Wiejskich Dzwonowa (gm. Jodłowa), za: Miodownik z prawdziwego miodu;

I miejsce w kategorii: Prezentacja stoiska - przyznano Kołu Gospodyń Wiejskich w Sławkach (gm. Somonino);

I miejsce w kategorii: Wierność tradycji - przyznano Stowarzyszeniu Mieszkańców Przedmieścia Zastawie (gm. Krasnystaw)

I miejsce w kategorii: Prezentacja zespołowa - przyznano Kołu Gospodyń Wiejskich w Zalasowej (gm. Ryglice).

 

Dodatkowo wyróżniono tradycyjne nalewki z Lubczy, Somonina, Sejn i Krasnegostawu.

Dodajmy, że w dniu 14 lutego w kościele parafialnym w Lubczy miał miejsce koncert organowy Pawła Stanosza, który zakończył tegoroczny odpust ku czci św. Walentego w Lubczy, a jednocześnie rozpoczął konkurs tradycyjnych potraw regionalnych: Sercem gotowane.

 Mówi się, że Walentynki to święto zapożyczone z zachodniej kultury. Patrząc jednak na tradycję lubeckiego odpustu ku czci Świętego Walentego, na bazie którego zbudowano filary wydarzenia "ŚWIĘTY WALENTY - TRADYCJE LUBECKIE. SERCEM GOTOWANE" - walentynki zyskały nowy, ponadlokalny charakter, sięgający korzeniami zwyczajów z całej Polski

 

Marta Kozioł

 

Zdjęcia - Mirosław Kowalski

przejdź do galerii

Wróć