Informacje Ogólne
WARSZTATY KULINARNE - GOTUJĘ I PROMUJĘ
WARSZTATY KULINARNE - GOTUJĘ I PROMUJĘ
W ubiegły piątek - 7 czerwca 2019 r. - kuchnia remizy OSP w Joninach stała się areną popisów kulinarnych kół gospodyń wiejskich działających na terenie gminy Ryglice. Wszystko za sprawą Warsztatów Kulinarnych - Gotuję i Promuję, zorganizowanych przez Pogórzańskie Stowarzyszenie Rozwoju. Tematem przewodnim spotkania były tradycyjne potrawy regionalne, których przygotowywanie można było podpatrzeć w trakcie gotowania na żywo. Wszystkich smakołyków można było skosztować podczas degustacji wieńczącej wydarzenie. Nie zabrakło także dyskusji na temat roli tradycji kulinarnej w dzisiejszej kuchni gminy Ryglice, jak również instruktażu skutecznej promocji stoiska gastronomicznego. Wszyscy uczestnicy otrzymali przepisy na przygotowywane w tym dniu potrawy a były to m.in.:
- Koło Gospodyń Wiejskich w Joninach: zupa Piękny Jaś na dziczyźnie,
- Koło Gospodyń Wiejskich Kowalowianki z Kowalowej: żur kowalowski ,
- Koło Gospodyń Wiejskich w Lubczy: mordonie lubeckie,
- Koło Pań Rygliczanki z Ryglic: racuchy inaczej,
- Koło Gospodyń Wiejskich w Zalasowej: kasza ze śliwami.
Zadanie zrealizowane zostało w ramach środków „Europejskiego Funduszu Rolnego na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich:Europa inwestująca w obszary wiejskie”. Operacja pn. „Warsztaty kulinarne – gotuję i promuję” mająca na celu zwiększenie poziomu spójności społecznej Pogórza, współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania 19.4 „Wsparcie na rzecz kosztów bieżących i aktywizacji” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.
Fotorelacja z wydarzenia:
przejdź do galerii